Wat is stress?
Laten we het aan het eind van het jaar eens over stress hebben! In deze tijd van het jaar staan we vaak even stil bij het afgelopen jaar en kijken we uit naar het nieuwe. Ik wil je in deze blog iets meegeven voor het nieuwe jaar, een stukje bewustwording over stress.
Wat is stress en wat doet het eigenlijk met je lijf?
Het is inmiddels bekend dat de meeste doktersbezoeken stress gerelateerd zijn. Ieder mens is uniek, zo ook de manier waarop mensen stress ervaren. De een kan stress ervaren door een aanwijsbare redenen zoals werkdruk, terwijl de ander stress ervaart door een sociale druk of status die hij zichzelf oplegt (of zijn omgeving). Het gaat om de stress ervaring en die verschilt per persoon.
Stress of opwinding is niet persé slecht of iets dat vermeden moet worden. Wanneer het binnen “normale” proporties blijft. En zelfs dat is relatief, want wat voor de een normaal is, is voor de ander misschien niet normaal. Acute stress, waar het hier om gaat, is gezond.
Acute stress zorgt er voor dat je bijnieren adrenaline gaan produceren, adrenaline zorgt er voor dat je hartslag en je bloeddruk omhoog gaan en je pupillen groter worden. Je lever gaat glucose produceren en de bloedtoevoer naar je spieren gaat omhoog. Kortom je energie level gaat omhoog en je spieren klaar om te reageren. Vechten of vluchten?
Gevaarlijk wordt het wanneer het over gaat in Chronische stress. Deze vorm van stress zorgt er voor dat de hoeveelheid cortisol te hoog wordt en dit tast je immuunsysteem aan! Je lichaam komt in een constante staat van paraatheid en schakelt een aantal functies uit waaronder je afweersysteem. Cellen nemen niet de voedingstoffen op die ze nodig hebben om te vernieuwen, met als gevolg onder andere: een te hoge hartslag, verhoogde bloeddruk, verminderde vruchtbaarheid, hartproblemen en maag problemen.
Maar hoe zorg je er voor dat je je stress onder controle krijgt?
LACH! Lachen is gezond. Ook al staat je hoofd er niet naar wanneer je gestrest bent, maar begin met een glimlach (doe het nu!). Lachen zorgt er voor dat je stress hormonen (adrenaline en cortisol) verlagen. Begin de dag met een lach.
Masseer je voeten of beter nog: laat je voeten masseren! Dit zorgt er voor dat je lichaam endorfine aan gaat maken, oftewel het gelukshormoon. Je hersenen worden hierdoor geactiveerd. Behalve dit wordt je er acuut rustig van.
Ga bewegen! Het liefst in de buitenlucht. 5 dagen per week, 30 minuten per dag recreatief bewegen. 1 á 3 keer per week, minimaal 20 minuten per keer conditioneel intensief bewegen (sporten) en 2 keer per week op niet achtereenvolgende dagen 8 a 10 spierversterkende oefeningen. Meer mag natuurlijk, als de belastbaarheid en gezondheid dat toelaat. Beweging zorgt er voor dat je hypofyse worden aangezet tot het produceren van endorfine. Hierdoor verminderd niet alleen je stress maar ook je ook je angsten verminderen hierdoor. Bram Bakker (GGZ psychiater) begrijpt niet dat er nog geen hardloopschoenen op de markt zijn met de naam Prozac!
Ga eten, nee geen zak chips! Hoewel het heerlijk lijkt om je stress op die manier weg te vreten, zorgt dit uiteindelijk voor meer stress. Je wordt hier namelijk ook nog eens dik van. Weer een stress punt erbij. Nee ik heb het hier natuurlijk over gezond eten. Groene groentes, amandelen en voedingsmiddelen rijk aan vitamines en mineralen. Voedingsstoffen zijn van groot belang bij de cel vernieuwing in je lichaam.
Adem in en adem uit! Dit lijkt vanzelfsprekend maar wanneer je gestrest bent zit je ademhaling vaak te hoog. Wees je meer bewust van je ademhaling. Adem door je neus diep naar je onderbuik, houdt je adem even vast en blaas uit via je mond. Dit helpt je om meer zuurstof in je lichaam (ook in je cellen) te krijgen en je hartslag te verlagen.
Voor alles geldt: oefenen, oefenen, oefenen om het je eigen te maken. Voorkom dat je in het nieuwe jaar in de chronisch stress zone komt en luister naar je lichaam. Ik wens je een gezond en stressloos 2016 toe.
Liefs,
Shirley Herscheit | Coach
PinkSkills coaching