Wat wil je wèl?
Een superenthousiasme dame staat in Chef tenue aan onze tafel. Ze kijkt me met een brede smile aan en zegt: “Ik wil niet van u weten, waar u allergisch voor bent en wat u niet mag eten. Ik wil u maar één vraag stellen: ‘Waar heeft u trek in?’ “
Wat een verademing is deze dame! Na acht jaar lunchen in hotels, is zij de eerste die mij deze vraag stelt. Haar benadering is Goud! Door haar ene vraag, voel ik de energie in mijzelf de andere kant opdraaien. Ik richt me niet meer op wat ik niet wil. Ik bedenk nu met veel plezier waar ik graag ‘Ja’ tegen wil zeggen.
Wat een zeurpiet ben ik toch!
Als communicatie- en gedragstrainer werk ik vaak in hotels. Iedere keer staat er een heerlijk lunchbuffet voor mij en de cursisten klaar. Maar ja. Ik heb een dieet en bijna al het lekkers gaat daarom aan mijn neus voorbij. Ik ben allergisch voor vis, heb een lactose-intolerantie, eet geen varkensvlees en ben bijzonder overgevoelig voor smaakversterkers.
Als ik mezelf zo hoor praten wat ik allemaal niet kan eten, dan voelt het voor mij als zeuren. Aan de overkant zie ik iemand nog net niet zuchten. Een zeer menselijke reactie op ‘gezeur’ van mijn kant.Uitleggen wat ik allemaal niet mag eten, blijft niet leuk. Voor mij niet, en voor sommige hotels ook niet, omdat ze het lastig vinden om binnen de kaart mij iets aan te kunnen bieden.
Je grenzen aangeven, voor jezelf opkomen, feedback geven en assertief voor jezelf gaan staan. Als je niet oplet, richt je doordat je bezig bent je grenzen te verduidelijken vooral op datgene wat er niet mag of kan gebeuren. Als je niet oplet, dan zien anderen jou als een zeur.
Wat wil je wèl?
Als ik zeur, kijk ik ook serieus. Ik geef mijn boodschap een negatieve lading mee. Mijn schouders hangen, mijn toon en taal is sleurend. (Ik overdrijf een beetje). Als ik mij richt op het gewenste resultaat, slaat mijn verbeeldingskracht aan. Zeggen wat je wél wilt, zet jezelf meer in je eigen kracht.
Binnen de positieve psychologie zeggen we dat jouw verlangen, je ambitie ervoor zorgt dat je resoneert. En die resonantie -lees: positieve energie, kun je vergroten door aan te geven waaróm je dat graag wilt. Pas op: jouw positieve resonantie kan aanstekelijk voor een ander zijn!
Tips
- Bedenk wat je grenzen èn je wensen zijn.
- Zeg wat je wel wilt en zeg hoe het eruit ziet, als het voor jou goed is.
- Ook kan het handig zijn om te vertellen, waarom je iets wilt en waarom het echt belangrijk voor jou (of de ander) is.
- Vertel eventueel wat je niet wilt, waar je zorg en je grenzen liggen.
- Nodig iemand die een beetje aan het zeuren is, uit om te zeggen wat hij wel wilt. Vraag waar de ander ’trek’ in heeft.