Glutenvrij haverbrood
Ik ben ervan overtuigd dat veel gluten nuttigen voor veel mensen niet goed is en heb daarom besloten om mij wat meer in glutenvrije recepten te verdiepen. Daarnaast heeft mijn dochter van jongs af aan last van buikpijn, een opgeblazen buik en regelmatig constipatie. Voor mij dus de moeite waard om dit te gaan onderzoeken. Vandaag deel ik een recept voor glutenvrij haverbrood met jullie.
Gluten?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe) , rogge en gerst (gort). Mensen met coeliakie mogen geen producten eten waar gluten in voorkomen omdat dit schade toebrengt aan de darmen. Coeliakie is een auto-immuunziekte en hier kun je dus niet overheen groeien.
Je kunt ook gluten intolerant zijn. Dat betekent dat je lichaam niet helemaal lekker reageert op gluten. Je darmen kunnen voedingsstoffen niet meer goed uitwisselen en dit kan veel klachten veroorzaken. Coeliakie kan onder andere middels bloedonderzoek worden vastgesteld, maar bij een glutenintolerantie is dit nog niet zo makkelijk.
Ingrediënten
- 300 gr boekweitmeel
- 50 gr tapioca zetmeel ( om te binden)
- ½ el psyliumvezels
- 200 gr havervlokkenmeel ( glutenrvije havervlokken in de keukenmachine)
- 2 tl baking soda
- 2 eieren
- 0.5 tl zeezout
- 30 ml kokosolie
- 350 ml geitenyoghurt
- 1 el citroensap
- 6 el water
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Smelt de kokosolie.
- Mix het boekweit- tapioca- en havermeel, samen met de baking soda, de psylium en het zout in een grote beslagkom.
- Mix de yoghurt, citroensap, de eieren en kokosolie in een andere kom.
- Giet het vochtige mengsel vervolgens bij de droge ingrediënten in de grote beslagkom en roer het geheel goed door elkaar.
- Bestrooi het werkblad met wat boekweitmeel en schep daar het deegmengsel op en kneed het deeg even goed door.
- Vorm het tot een mooie grote bal.
- Leg de deegbal op een ovenrooster bekleed met bakpapier en vorm het deeg in een langwerpig geheel.
- Bestrijk alle kanten met een dun laagje yoghurt.
- Bak het zo’n 45 tot 55 minuten in de oven.