BijgerechtHoofdgerechtRecepten

Zelfgemaakte tomaten kippensoep

Ben jij, net als ik ook zo’n fan van tomatensoep èn kippensoep? Probeer dan eens deze heerlijke zelfgemaakte tomaten kippensoep. Dat is weer eens wat anders dan tomatensoep met ballen! Al kun je in deze soep natuurlijk de kip gewoon weglaten en daarvoor in de plaats kiezen voor balletjes (of geen balletjes). Maar net wat jij wilt.

Ik heb de soep gemaakt in de slowcooker, maar dit kan natuurlijk ook gewoon op het fornuis. 

Bereidingstijd: Slowcooker: +/- 4,5 uur | Fornuis: +/- 1,5 uur.

Dit heb je nodig (ca. 6 tot 8 koppen soep)

  • 2 dubbele kipfilets;
  • Een kilo verse trostomaten;
  • 2 blikjes tomatenpuree (die kleine blikjes);
  • 2 tenen knoflook;
  • Verse basilicum;
  • 4 sjalotten;
  • 2 bouillon blokjes kip (of bouillon poeder, ik gebruik altijd die van Bio today);
  • Water;
  • Kookroom (light);
  • Peper/zout;
  • 2 theelepels gerookt paprika poeder (sweet);
  • 3 theelepels Italiaanse kruiden;
  • Optioneel: 2 eetlepels agave siroop;
  • Optioneel: wat gesneden lente uitjes voor de garnering;
  • Wat parmezaanse kaas voor de garnering.

Tomaten kippensoep

Bereiding

Slowcooker

  1. Als eerst gaan de kipfilets in de slowcooker, met een heel klein laagje water, de bouillonblokjes, de gesneden sjalotten en de knoflook.
  2. Zet dit voor +/- 2,5 uur op high. Haal na 2,5 uur de kip eruit en leg deze even op een bord. Je kunt deze alvast even helemaal uit elkaar trekken.
  3. Nu gaan de (gesneden) tomaten, de Italiaanse kruiden, paprikapoeder, tomatenpuree en wat peper en zout in de slowcooker erbij. Je kunt er ook voor kiezen de tomaten eerst te ontvellen, maar dit heb ik niet gedaan)
  4. Zet dit weer aan voor 2 uur op high.
  5. Na 2 uur gaat de staafmixer erin. Pureer het geheel tot een gladde soep.
  6. Voeg de kip weer toe en wat vers gesneden basilicum. Breng de soep nu op de gewenste smaak. Ik hou bijvoorbeeld wel van lekker wat vers gemalen peper in mijn soep maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Proef zelf wat je lekker vindt. Voeg naar smaak ook wat room toe.
  7. Ik heb op het laatst nog 2 eetlepels agave siroop toegevoegd. Voor een nèt iets zoetere soep.
  8. Laat het geheel nog even goed warm worden en je kunt aan tafel!
  9. Maak de soep op het bord af met wat verse Parmezaanse kaas en wat basilicum blaadjes..

Fornuis

  1. Eigenlijk werkt het precies hetzelfde als de bereiding in de slowcooker, nu zet je alleen een grote pan op het fornuis. De kip zal een stuk sneller gaar zijn, ik denk dat dit op middel/laag vuur ongeveer een half uur duurt.
  2. Vervolgens haal je de kip uit de pan, en doe je de rest erin. Precies zoals hierboven omschreven staat. Je laat het geheel dan ook (met deksel) op middel/laag vuur lekker pruttelen voor minimaal 45 minuten.
  3. Maak de soep af zoals hierboven beschreven.

Eet smakelijk!

Ashley Willems

Ik ben Ashley en ik woon samen met mijn partner in Zoetermeer. Ik werk als locatiemanager in de kinderopvang. Daarnaast ben ik gek op koken èn lekker eten, het liefst de hele dag. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed! Ik geniet het meest van gezellig samen eten, koken voor vrienden en familie en lekker lang tafelen. Ook uit eten, het bezoeken van food festivals en marktjes vind ik altijd een feestje. Ik houd van smoothies en salades maar ik hou ook van wijn, sushi en taart.. Ik vind een goede balans hierin belangrijk!

Banner