Zelfgemaakte nasi met saté
Wij eten thuis niet zo vaak nasi. Ik wil geen kant-en-klare kruidenmix gebruiken en ben om die reden heel lang op zoek geweest naar de juiste kruidencombinatie om een heerlijke zelfgemaakte nasi te maken. Die juiste combinatie heb ik uiteindelijk gevonden, dus de zelfgemaakte nasi staat nu vaker op het menu!
De saté heb ik ook zelf gemaakt. Tip: maak eens in de zoveel tijd een wat grotere hoeveelheid saté en vries het (zonder stokjes) in. Wanneer je dan nasi gaat maken kun je er binnen no-time ook heerlijke saté bij toveren.
Bereidingstijd: incl. saté ongeveer 45 minuten
Wat heb je nodig? (4 personen)
- Dit recept voor varkenshaas saté, die bak je gewoon in de grill of koekenpan in plaats van op de barbecue;
- 5 eieren;
- Een pak basmati rijst;
- Een hele prei;
- Een hele bos lente ui;
- 2 tenen knoflook;
- 1 eetlepel ketjap;
- 1 eetlepel sesamolie;
- 2 theelepels uienpoeder;
- 2 theelepels djahé (gemberpoeder);
- halve theelepel chilipoeder (een hele mag ook);
- 1 theelepels djintan (komijn);
- 1 theelepel ketoembar (koriander);
- 2 theelepels kerrie;
- 2 theelepels zout;
- 2 theelepels peper;
- Optioneel: pindasaus.
Bereiding:
- Bak allereerst de eieren.. Spatel deze even door wanneer ze ‘goed’ zijn zodat het kleinere stukjes worden.
- Voeg hier de fijn gesneden (en gewassen) prei, lente ui en knoflook aan toe. Bak dit even lekker aan.
- Kook de rijst zolang als op de verpakking vermeld staat.
- Voeg alle droge kruiden en de ketjap toe en roer dit goed door.
- Wanneer de rijst klaar is giet je deze af en voeg je die ook toe in de wok. Voeg de sesamolie toe en bak de rijst nog even mee.
- Wat ik altijd zeg: proef, want misschien wil jij er nog wel meer kruiden in, of nog wat peper/zout. Dan kun je dat nu nog even toevoegen. Maak het naar jouw eigen smaak.
Je kunt nu lekker opscheppen. Sateetje erbij, pindasaus opwarmen. Dat wordt smullen!!