Waarom loslaten een goed idee is
Als je dingen graag onder controle wilt houden, zou je eens moeten proberen het los te laten. Je zult verrast zijn door de mogelijkheden die dan ontstaan!
Vasthouden
Als je iets onder controle wilt houden, wil je niet verrast worden door het onbekende. Misschien wil je zelfs wel dat alles hetzelfde blijft. Wat we dan doen is vasthouden, aanspannen, vasthouden. Hoewel je controle uitoefent omdat je de boel onder controle wilt houden – gebeurt er vaak het omgekeerde. Hoe zit dat?
Controle geeft een bepaald soort gespannenheid, waarin niets nieuws kan ontstaan. Vanuit kramp ben je gewoon niet vrij om te bewegen, niet mentaal, niet emotioneel maar ook niet fysiek. Bovendien, daar waar aan iets wordt vastgehouden, bestaat de wens het oude (verleden) te behouden, te laten voortbestaan. Alles gericht is op ‘meer-van-het-zelfde’, behoud en vasthouden. En het vergt niet veel moeite om te beseffen dat in een dergelijke staat, niet makkelijk iets nieuws kan ontstaan. Er is geen plek voor vernieuwing (de toekomst).
Dus door je krampachtig vast te houden aan het bekende en daarmee het nieuwe niet toe te laten, ontstaat juist dat waar je bang voor bent: verlies van controle.
Meebewegen
De toekomst komt namelijk toch vanzelf, en het verleden ligt voor eeuwig achter ons. Hoe hard wij ook controle aan het uitoefenen zijn. Of hoe ontspannen we zijn daarin. We zijn nou eenmaal niet de hoofdregisseur van het leven. Dus, als je het zo bekijkt, zou je dan niet maar gewoon meebewegen? Meebewegen op de stroom van het leven, die zoveel groter is dan jijzelf en jouw zicht en jouw leven? We zijn ook eigenlijk maar kleine miertjes in een groter veld van beweging – al voelen we ons regelmatig het centrum van het universum met al onze ‘ja maar het is zo belangrijk dat het zo en zo gebeurt’.
Omgekeerde werkelijkheid
Natuurlijk denken we dat als we loslaten we de controle uit handen geven en mogelijk verliezen. Maar als je het verder beziet…. als je bereid bent los te laten en onderdeel te vormen van die grotere stroom; kan er ook iets door jou heen gebeuren. Kun je een inzicht krijgen, kun je dingen met andere ogen zien, kun je ontspannen en nieuwe energie verzamelen om een klus te klaren, kunnen anderen ook een bijdrage leveren en ga zo maar door.
Zonder verder een doel op zich te zijn, is loslaten daarom dé sleutel tot innerlijke vrijheid.
Doen zonder verwachtingen
Ik zeg ‘zonder doel op zich te zijn’ – dat is belangrijk. Daarmee bedoel ik dit: Als je loslaat omdat je dan controle krijgt – dan werkt het niet. Dan is het nog steeds een vorm van controle. Pas wanneer je werkelijk kunt loslaten, ontstaat er zo’n diepe ontspanning waarin je je echt goed kunt afstemmen – dat er uiteindelijk grip kan ontstaan. Je moet het loslaten doen, zonder verwachtingen. Je echt overgeven. Echt loslaten.
Ik heb vaak momenten dat ik me ergens in vastbijt, omdat ik het bijna heb, omdat iets bijna uitgezocht is, of bijna af is. Hoewel het op zo’n moment heel tegennatuurlijk voelt, laat ik de boel dan even de boel. Ik ga dan iets ‘nutteloos’ doen, als wandelen of in de tuin liggen. Je raadt het al: dan komt ineens de oplossing of het antwoord naar me toe. Net op het moment dat ik er even niet aan dacht en ik het helemaal had losgelaten.
Echt loslaten of vermomde controle?
Nu is natuurlijk de vraag: Hoe weet je of je loslaat of dat je loslaten gebruikt als vermomming van controle? Ik heb een geheugensteuntje en check voor je. In geval van twijfel kun je jezelf vragen: ben ik bereid alles te verliezen waar het hier om gaat? Ben ik nog oké als mijn idee het niet haalt, als de relatie die zo moeizaam verloopt hier eindigt? Kan ik me voorstellen dat alles anders naar me toe zal komen dan dat ik me nu zelf kan bedenken (als ik wel overal controle op houd)? Kan ik erop vertrouwen dat het leven me echt brengt wat nodig is? Zelfs als dat iets is dat ik zelf niet zou kunnen bedenken?
Als het antwoord ja is, dan ben je los. Dan kun je echt laten.
Controle bij creëren
Ik spreek de laatste tijd veel met vrouwen over creëren. Bijvoorbeeld over het maken van een art-journal. Ik hou ervan, geniet ervan. Ik krijg er nooit stress van en raak er juist ontspannen van. Maar dat lijkt op voorhand niet voor iedereen het geval te zijn. Ik weet dat dat voor iedereen zou kunnen gelden, dat er soms alleen een kleine hulp bij nodig is. Want ook wanneer je creëert speelt dergelijke controledrang op. Neem alleen al een wit papier: wat ga je ermee doen? Hoe begin je eraan? Wat nou als ik het verpest? En straks doe ik iets wat ik niet meer ongedaan kan maken….
Heart-Journal Challenge
Tja, dat is echt een mooi oefengebied. In de Heart-Journal Challenge die start op 19 februari aanstaande vertel ik over mijn 3 geheimen van creatie. 3 sleutels waardoor je altijd kunt beginnen, doorgaan en blijven creëren. Ze gelden zowel in het letterlijke creatie proces als in het leven van alledag op velerlei gebieden.
Ik vertel je daarover en heeeeel veel meer in de GRATIS Heart Journal Challenge. Jij bent welkom om deel te nemen. We starten op maandag 19 februari, en doen 5 dagen lang een kleine actie waardoor je na 5 dagen jouw eigen (He)art-journal bent begonnen en je eerste 10 pagina’s hebt gecreëerd. Ik verzeker je: het smaakt naar meer, levert je veel ease & joy op!
Dus, reserveer nu een plekje voor jezelf en nodig vooral een vriendin, collega of sister uit! Het is inspirerend, leerzaam en we gaan vooral genieten en creëren vanuit onze intuïtie en ons hart. Ik zie je graag daar!
PS: In mijn boek ‘Confronteer jouw controle monster en ontvang wat er naar jou toe wil komen’, beschrijf ik nog veel meer tips en aha’s die komen kijken bij de transformatie van controle naar loslaten. Wanneer je hem hier bestelt ontvang je er een persoonlijke en handgemaakte gift bij, van mij aan jou.