Wat betekent het woord sexy voor jou?
Mijn gedachten gaan terug naar de keer dat ik geïnterviewd werd door Vivian Acquah, health and nutrition advocate bij Vive La Vive. Zij heeft een podcast waarin ze vrouwelijke ondernemers vraagt over hun ‘healthy sexy lifestyle’.
In mijn geval ging dat dus over: hoe kun je middels het gedachtengoed van Perfect Onvolmaakt kijken naar een healthy and sexy lifestyle? Het was een hartstikke leuk gesprek en het zette me behoorlijk aan het denken.
Healthy & Sexy lifestyle?
Ik vroeg mezelf af wat de termen ‘health’ en ‘sexy’ eigenlijk voor mij betekenen. Wat heb ik ermee en ook niet onbelangrijk: wat voor tips kon ik haar luisteraars geven op het gebied van een healthy sexy lifestyle? Over ‘health’ kon ik wel zo een en ander ophoesten. Maar op dat ‘sexy’ moest ik wat langer broeden. Ik houd er wel van, me ineens dingen zo gaan afvragen. Echt nadenken.
Het is slechts een term, maar als je er dan publiekelijk iets over moet kunnen zeggen, zoals in een interview, ga je pas denken: maar wat betékent ‘sexy’ nou eigenlijk echt? Wat is het voor woord? Wanneer is iets wel of niet sexy? Wat is mijn verhouding tot sexy eigenlijk?
Mijn verhouding tot sexy
Vroeger was het woord sexy voor mij verbonden met seks. ‘Sexy zijn’ was een manier om aandacht en bevestiging te krijgen. Later ontdekte ik natuurlijk dat dat precies de verkeerde soort aandacht was, en dat ik helemaal niet bevestigd en gewaardeerd werd… maar ja, toen werkte het zo. Hoe dan ook, het was dus vooral een zaak van uiterlijk. Jong, blond, mooie borsten. Niets mis mee.
Nu is het meer verbonden met gevoel. Wanneer voel ik me sexy? Ik ken het gevoel zeker nog wel, al is het met de jaren allemaal wel wat meer op de achtergrond geraakt. Daar helpt het krijgen van kinderen ook niet echt bij. Bevallen, opengesneden worden als het bevallen niet lukt, uitscheuren, dichtnaaien, borstvoeding, opgezette borstklieren, een blijvend hangende buik-‘zak’ waar ooit mijn kinderen in woonden.. het hele circus.
Ook na jarenlang zoveel polonaise aan mijn lichaam te hebben gehad in de vorm van chemo, bestraling, enorme hoeveelheden medicijnen, een stoma, en heel veel meer. Mijn lichaam zit vol littekens van deze intense reis. Het zijn eigenlijk een soort oorlogswonden, die mijn overwinning tonen. Maar eerlijk is eerlijk. Als ik naar mijn eigen lichaam kijk, voel ik me niet sexy.
Allemaal in jezelf
Sexy voel ik me wanneer ik vooral figuurlijk lekker in mijn vel zit. Als ik een positieve mindset heb, me optimistisch voel en innerlijk vrijheid ervaar. Als ik niet teveel bezig ben met mijn eigen geneuzel en werkelijk in verbinding kan zijn met de de ander die ik dan ècht kan ontmoeten, zien en horen. Als ik speelsheid voel, humor to mijn beschikking heb, als ik een risicootje durf te wagen, als ik dingen doen waardoor ik me levendig voel. Ik zie het nu helemaal voor me, en ik kan het helemaal voelen.
Het mooie is, het zijn geen uiterlijke zaken (waar je toch geen invloed op hebt). Echt geluk en dus ook echt sexy zit dus niet in veel in de sportschool hangen, afvallen, de kleren die je draagt of de hip-heid van de plek waar je vertoeft.
Het zit echt allemaal in jezelf.
In gesprek
Nu vraag ik jou:
- Wat betekent ‘sexy’ voor jou?
- Welke gedrag geeft je een sexy gevoel?
- Bij wie of in welke omgeving voel je je sneller sexy?
- Hoe bekijk je de wereld als je je sexy voelt?
- Welke associatie heeft ‘sexy’ überhaupt voor jou? Afkeer of verlangen?
Ik realiseer me dat het spannend is om het hier over te hebben. Zeker zo openbaar in een reactie op een blog. Toch zijn we allemaal vrouwen die niet als uitgesproken sexbommen door het leven gaan. Hoe oprechter we het over dit soort zaken kunnen hebben, hoe minder alleen we ons voelen met ons eigen verhaal; hoe meer we elkaar kunnen helpen. Dus ik vraag je om uit je comfortzone te stappen en te delen wat je bevindingen zijn. Daar hebben we allemaal wat aan.
Liefs van een ontzettend, healthy sexy vitale levendige enthousiaste, stralende
… Dat voelt best lekker om dat zo over jezelf uit te spreken! 😉