Uitgelicht-Woorden
Bewustwording

Woorden

Ik ben geen (blog) schrijver van nature, ik schrijf om te verwerken, of om te delen. Om te vertellen waar ik blij en gelukkig om ben, in de hoop dat ik anderen een glimlach mag ontlokken. Er zijn mensen die woorden aaneen kunnen rijgen tot prachtige, spannende en boeiende verhalen. Tot mooie gedichten of verzen, of boeken waar we kennis uit op kunnen doen.

Vandaag heb ik wat langer op het woord, woorden gekauwd, wat zijn woorden nu eigenlijk en wat doen ze met ons, en hoe worden ze (soms) gebruikt?

Voor mij werd één ding duidelijk woorden die ons raken, ontroeren, blij en gelukkig maken, maar ook die ons raken en verdrietig maken of pijn doen, zijn woorden die resoneren vanuit een herinnering. Hierbij maakt het niet uit of het pas kort geleden gelezen of uitgesproken woorden zijn of dat het veel langer geleden is. De herinnering die door deze woorden wordt opgeroepen raakt ons, in vreugde en verdriet.

Wanneer mij dan de vraag gesteld wordt: “Maar waarom snap ik het niet? Ik hoor je woorden, maar ik begrijp ze niet?” Dan neem ik de rust om hierover na te denken. Het zou gewoon kunnen zijn dat het een”leeg” woord is, omdat het geen herinnering wakker maakt, niet de juiste snaar raakt. Dan is het aan mij om net zolang op zoek te gaan naar woorden die dit wel kunnen, of om deze persoon door te verwijzen naar iemand die dit wel kan vanuit een andere expertise. Soms kan het zijn dat iemand de woorden niet kan of wil ontvangen, omdat verandering angstig kan maken, zelfs wanneer dit beter voor je zou zijn. Dan is het wachten op het moment dat er wel sprake van resonantie kan zijn, omdat de wil om te veranderen sterker is, dan de angst voor de verandering.

Woorden….ze kunnen giftig zijn, hard en meedogenloos, maar ook zacht en liefdevol, warm en vol mededogen. Verborgen kennis bevatten, sprankelend en vol humor zijn. Ze kunnen tussen de regels door weggelaten zijn, zodat de hardheid van een afscheid, minder hard zou kunnen zijn. Het verdriet over iets moeilijk uit te spreken is….. Horen dat het soms minder goed gaat, lastig te verwoorden is want dat vraagt tenslotte om een reactie. Nutteloze woorden en woorden vol geweld… Maar ook de liefdevolle en vreugdevolle woorden… Woorden, het is aan ons om ze eer aan te doen, en op een goede manier te gebruiken.

In deze tijd van het jaar zullen velen van ons op zoek gaan of zijn, naar antwoorden. Antwoorden op de vragen waarom en waarvoor… Soms zijn er geen antwoorden die uitgesproken kunnen worden, maar die alleen een stille resonantie veroorzaken. De antwoorden op deze vragen zitten in ons opgesloten en wachten op het moment dat ze een klankbord vinden of een luisterend en begripvol oor. Uit liefde voor jezelf, in liefde voor wie je bent en wil zijn…deze woorden hebben hun eigen tijd nodig, jij alleen bepaalt hoelang en wanneer.

Dat brengt mij naar de laatste manier waarop woorden gebruikt kunnen worden.

Ik was van de week naar een concert in een prachtige kerk in Scheveningen, hier zong een Kozakkenkoor. Na het warme en enthousiaste applaus wat het koor zeer zeker verdiende, werden er kaarsen aangestoken en zongen ze als toegift het Stille nacht, Heilige nacht. Een lied wat in deze tijd overal te wereld gezongen wordt, in oorlogsgebieden en daar waar vrede heerst. Laat de kracht en de sfeer van deze woorden brengen waar ieder op hoopt, waar dan ook.

Ik wens iedereen hele mooie en warme feestdagen toe, en laten we wanneer we de kaarsen aansteken er ook een aansteken voor iemand die het in deze dagen extra nodig heeft. Voor mensen of landen die dat nu niet zelf kunnen…..

Met een liefdevolle groet,

Hanneke.

 

 

Heel normaal, spiritueel en paranormaal. Ik ben coach. Mijn ‘roots’ liggen in de zorg, waar ik 27 fijne jaren in heb beleefd. Daarnaast heb ik met heel veel plezier bijna alles wat er op het gebied van alternatief en paranormaal te leren valt, ontdekt, geproefd en doorleefd. Veel hiervan heb ik ook weer losgelaten, maar behouden wat goed voor mij was en goed voelde.

This article has 2 comments

  1. Hanneke

    Dank je wel Baukje voor je reactie.
    Communicatie, dus het gebruiken van woorden om iets te vertellen of duidelijk te maken, blijft soms lastig.
    Voor de gevoelige mensen onder ons, die ook letten op lichaamstaal en misschien met een extra luisterend oor, is het extra belangrijk om duidelijk te blijven.
    Het “gevaar”schuilt in het invullen.
    Omdat niemand expres een ander pijn wil doen ( het zijn vaak de slachtoffers, de gekwetsten en bange of verdrietige mensen die dit wel doen) hebben we ons aangeleerd om te zwijgen.
    Voor mijzelf heb ik aangeleerd om toch duidelijk te blijven, wat bedoel je, of klopt het dat… Dat schept zoveel meer ruimte, en minder verwarring. Liefdevolle groet, Hanneke

  2. Baukje

    Je zegt het zelf al, wat zijn woorden ! het zijn soms letters die wij als mensen hebben geleerd om te schrijven. Woorden uitspreken soms niet wetend hoe het een ziel kan raken. In welke vorm dan ook ! het blijven woorden zodat wij ze hebben geleerd. Maar soms niet begrijpen hoe die woorden bedoeld worden. Mensen spreken in woorden maar begrijpen wij als ziel die woorden die uit gesproken woorden ! voor mij is het een puzzel. Waarom ! Als mensen spreken hoor ik andere dingen dan ze zeggen, soms is dat verwarrend. Dan komt de grens van linken leggen dichter bij om de mensheid te begrijpen wat ze echt bedoelen. luister ik dan naar hun ziel.
    Of toch naar hun woorden die de mensheid niet uit spreken. mijn gevoel van woorden. warme groet Baukje S

Comments are now closed.
Banner