In 5 stappen naar een slanke buik
Hoe krijg ik een slanke buik? Hoe raak ik zo snel mogelijk mijn buik kwijt? Dat zijn vragen die ik regelmatig krijg van mijn cliënten. Buikvet is voor de meeste mensen het vervelendste vet! Niet alleen omdat het vaak in de weg zit en mensen het onaantrekkelijk vinden, maar ook omdat het verbranden van buikvet niet gemakkelijk is. Deze 5 stappen gaan je helpen bij het krijgen van een slanke buik!
Stap 1: gezond eten
Helaas bestaat er geen wonderdieet. De eerste stap naar een slanke buik is het aanpassen van jouw eetgewoonten! Een belangrijk weetje is dat enkelvoudige koolhydraten ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, waardoor je meer buikvet aanmaakt. De eerste verandering is dus een verandering in het soort koolhydraten dat je eet.
Koolhydraten zijn te verdelen in 2 groepen:
- Complexe koolhydraten: te vinden in fruit, groente, noten, quinoa, pitten, zaden, zilvervliesrijst, zoete aardappel en havermout.
- Enkelvoudige koolhydraten: te vinden in suiker (koek, snoep, gebak), wit brood, pasta, witte rijst, aardappelen, frisdrank en vruchtensap uit pak.
Je kunt dus best koolhydraten eten, maar dan wel de juiste soort. Dat betekent dat je suiker, witte rijst, pasta en brood, snoep, chips, aardappelen en suikerhoudende dranken vanaf nu beter kunt laten staan.
Stap 2: slechte vetten vermijden
Het menselijk lichaam kan niet zonder vetten. Maar het ene vet is het andere vet niet. Verzadigde vetten zijn ongezond, ze verhogen je cholesterol en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Eet daarom zo min mogelijk verzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten voornamelijk in dierlijke producten.
Door rekening te houden met het soort vlees dat je eet krijg je wel de belangrijke eiwitten ervan binnen, maar kun je de inname van het dierlijk verzadigd vet aanzienlijk beperken. Kies daarom mager rundvlees (biefstuk, tartaar of riblappen) of kip.
De goede, onverzadigde vetten, zitten voornamelijk in plantaardige producten en vis. Alle vissoorten bevatten onverzadigde vetten. Vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling bevatten de meeste onverzadigde vetzuren. Ook olijfolie, noten en avocado’s zijn een bron van onverzadigd vet. Let wel op, als je te veel gezonde vetten kan dat ook leiden tot gewichtstoename, dus eet deze met mate.
Stap 3: intensief bewegen
Het is tijd voor beweging! Voeding blijft de belangrijkste en meest efficiënte manier om buikvet te verbranden, maar vet verbranden gaat een stuk sneller in combinatie met lichaamsbeweging. Wil je een lang en gezond leven leiden en ziektes voorkomen? Trek je sportschoenen dan aan!
Helaas is het niet mogelijk om met oefeningen vet kwijt te raken op een specifieke plaats. Als je buikvet wilt kwijtraken, zal je meer moeten doen dan alleen crunches. Enkel je buikspieren trainen, zorgt niet voor een kleinere buikomtrek of vermindering van het buikvet. De oplossing ligt daarom niet in oneindig veel buikspieroefeningen doen, maar in andere oefeningen. Dat wordt dus joggen, stevig wandelen, flink fietsen, roeien op een apparaat en krachttraining.
Sporten zorgt daarnaast voor een betere verbranding, stabiele bloedsuikerspiegel, en verkleint de kans op het ontwikkelen van obesitas.
Stap 4: stress verminderen
Veel mensen lijden onder stress en een groot gedeelte heeft vaak zelf niet eens door dat ze kampen met stress. Ga voor jezelf eens na of je last van stress hebt en hoe je dit kunt vermijden. Je lichaam produceert tijdens stressvolle momenten het hormoon cortisol, wat zorgt voor een toename van het buikvet. De meest eenvoudige manieren om stress tegen te gaan zijn:
- Regelmatig bewegen. Je maakt je hoofd leeg, er worden geluksstofjes aangemaakt in je hersenen en je voelt je direct meer ontspannen. Vind je het lastig om te gaan bewegen? Maak het jezelf dan makkelijk. Sporten hoeft niet per sé, je kunt ook een lekkere wandeling maken of het huis lekker soppen (is behoorlijk intensief en het geeft rust als je huis weer lekker schoon is). Maar sla deze stap niet over! Ga bewegen om stress te verminderen, en blijf regelmatig bewegen om jezelf te beschermen tegen stress.
- Een gestrest lichaam verbruikt vitaminen en mineralen in een verhoogd tempo. Daarom is het extra belangrijk om te letten op je inname van o.a. vitamine C, magnesium, calcium en vitamine B. Door iedere dag genoeg verse groenten, ongebrande noten, zaden en volkoren producten te eten, kun je je lichaam blijven voorzien van deze belangrijke voedingsstoffen zodat je lichaamsprocessen ook onder stress goed blijven functioneren.
- Als je gestrest bent is je lichaam uit balans. Doordat je hormonen uit balans zijn kun je extra trek krijgen in zoetigheid en ongezonde snacks. Probeer deze verleiding te weerstaan, voed je lichaam met gezonde voeding en probeer suiker te vermijden.
Stap 5: genoeg slaap
Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezond, ontspannen en gelukkig leven. Als je slaapt worden er allerlei herstelprocessen opgestart in je lichaam. Je wordt als het ware gereset tijdens je slaap.
Als je te weinig slaapt, maak je overdag minder leptine aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat je na het eten een gevuld en verzadigd gevoel hebt. De productie van ghreline, een hormoon dat het hongergevoel stimuleert, neemt juist toe bij te weinig slaap. Je gaat daardoor meer eten, terwijl je minder snel door hebt wanneer je genoeg gegeten hebt! Slecht slapen en te veel eten gaan door de aanmaak van deze hormonen dus vaak samen.