Gezonde mond
Health

De juiste voeding voor een gezonde mond

Voeding heeft een grote invloed op onze gezondheid, onze gehele gezondheid. Deze blog gaat in op de relatie tussen voeding en de gezondheid van onze mond. In deze blog ben ik niet zelf aan het woord, maar Merel Visser. Zij is naast diëtist bij De Leefstijldiëtist ook tandartspreventie-assistente.

Vertering

De mond is het startpunt om voedsel te verteren. Veel wordt er nog niet verteerd, maar er worden wel eiwitten en enzymen aan ons voedsel toegevoegd zodat deze verder verteerd kan worden in de maag en darmen. De enzymen (enzym is een stof die zorgt dat bepaalde processen plaats vinden) die zich in de mond bevinden zitten voornamelijk in je speeksel. Speeksel zorgt met de enzymen voor het starten van de vertering, maar het zorgt er ook voor dat je verschillende smaken beter proeft en het zorgt er voor dat de pH-waarde in je mond stabiel blijft.

pH-waarde

De mond heeft een neutrale pH-waarde, dit ligt tussen de 6.0 en 7.5 Als je iets eet of drinkt gaat de pH-waarde van de mond wat om laag, dit is heel normaal. Je speeksel is in staan om de pH-waarde weer op neutraalniveau te krijgen. Hierdoor beschermt het je gebit tegen het ontstaan van cariës en tanderosie. Speeksel is een wonderlijk product maar kan zijn werking niet oneindig toepassen. Speeksel kan maximaal zeven keer per dag dit beschermingsmechanisme ‘aan’ zetten. Eet en drink je vaker dan zeven keer per dag zure of suiker(rijke) producten, dan is je speeksel niet meer in staat om je mond te neutraliseren.

Tanderosie

Het is bekend dat suikerrijke producten zoals chocolade meer risico geven op cariës dan groenten en dat producten zoals frisdranken tanderosie veroorzaken. Maar, in vruchtensappen zitten ook suikers en zuren. Deze producten zorgen ook voor een verlaging van de pH-waarde in de mond en verhogen dus het risico op cariës en tanderosie. Dit geldt ook voor de koolzuurhoudend mineraalwater met smaakjes. Het koolzuur (zoals spa rood) is zuurder dan de pH-waarde in de mond, waardoor er tanderosie kan ontstaan. De wat zuurdere smaken (citroen en appel) geven een heftigere reactie op het tandglazuur dan de wat mildere smaken zoals perzik. Je kunt deze producten dus best drinken, maar wel met mate.

Vitamines en mineralen

Naast cariës en tanderosie zijn er ook nog indirecte invloeden op het gebit. Een verminderde weerstand merk je vaak ook in je mond. Je zult bijvoorbeeld sneller last krijgen van aften en, wanneer je mondhygiëne al minder is zul je ook sneller last hebben van gevoeliger tandvlees of bloedend tandvlees (bloedend tandvlees is vooral een gevolg van het niet goed poetsen, maar bij een verminderde weerstand kan het wel sneller gaan bloeden).

Het op peil houden van je vitamines en mineralen is dus ook belangrijk voor je gebit. Zo helpen vitamine C en D je tandvlees gezond te houden en een gebrek aan vitamine B12 kan leiden tot ontstoken tandvlees, een afname van botmassa en los zittende tanden en kiezen. Dit is een kleine greep uit de verschillende vitamines die er voor zorgen dat je gebit optimaal kan functioneren.

Het belangrijkste is dat je lichaam in balans is, op deze manier zul je merken dat de voeding die je binnenkrijgt een positieve invloed heeft op je gebit. Naast de balans, zul je ook iedere dag twee keer per dag je gebit moeten poetsen en schoon moeten houden met houten tandenstokers of ragers.

Gezonde mond

 

 

Mijn naam is Mieke Schrijvers, diëtist en leefstijlcoach (en eigenaar van De Leefstijldiëtist). Hoe wij omgaan met eten en drinken fascineert mij en dan met name het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Ik ben begonnen met de doelgroep: kinderen met overgewicht. Inmiddels richt ik mij op verschillende doelgroepen. Mijn leven draait om eten, drinken, bewegen, coaching en mensen zien groeien en ontwikkelen. Maar wees gerust, mijn liefde voor lekker koken resulteert ook best nog wel eens in te veel en te ongezond eten 😉 Ik geloof er in dat je alles, maar dan wel met mate, met liefde en met verstand kunt eten!

Banner