Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 3)
Er is genoeg eten maar er zitten niet genoeg voedingsstoffen meer in. Dit is iets waar ikzelf echt van ben geschrokken. Tijd voor nader onderzoek hoe deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden.
Uitgeputte landbouwgrond
Denk aan uitgeputte landbouwgrond. Hoe komt dat? Boeren verbouwen vaak één product voor langere tijd op hetzelfde stuk grond. Dat betekent dat de bodem voor dat product op een gegeven moment veel te weinig voeding heeft voor de producten die daarop worden verbouwd.
* Wist je dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in de aller-gezondste groente, namelijk Broccoli, tussen 1985 en 2002 gemiddeld zo’n 65% afname aan voedingsstoffen is gemeten? En dat als je groente kookt, ook al is het maar 1 seconde, je daar nog eens 90% van deze voedingswaarde uitkookt?
Tijd voor een stomer in elke keuken, deze behoud de voedingswaarde en ze zijn tegenwoordig al voor 2 tientjes te koop. Dit is echt een superinvestering voor je gezondheid. Bovendien knallen de kleuren van je bord en is de smaak zoveel beter!
Vitamine D
Dan leven we in Nederland ook nog in een land waarbij een tekort aan vitamine D heel normaal is, want niemand loopt met 70% van zijn lichaam ontbloot rond tussen oktober en mei. Is mij ook veel te koud! Vitamine D kan wel voor 2 maanden worden opgeslagen in je lichaam als je er verder genoeg van hebt, dat is dan weer goed nieuws!
* Wist je dat vitamine D helemaal niet goed wordt opgenomen in je lichaam als je een Magnesium tekort hebt?
Ook iets om rekening mee te houden. Het mooie is dat Calcium en Magnesium naast een gezonde dosis vitamine C allemaal voorkomen in Broccoli.
Voedsel fabels
Veel mensen eten regelmatig kaas en brood. Deze eindproducten groeien niet aan een boom of lopen niet in het bos en dat zegt al iets over het bewerkingsproces wat hieraan voorafgegaan is. Eigenlijk zijn we daar helemaal niet op gemaakt.
Bovendien drinken veel Nederlanders melk voor het extra calcium, terwijl hetgeen er aan calcium in zit, je niet opneemt maar uitplast. Toch bijzonder dat het op deze manier vermarkten van een product gewoon mag in Nederland.
* Wist je dat er 80 lichaamsvreemde stoffen zitten in één brood? De bakker krijgt al een zak met zaden die vaak chemisch gereinigd zijn.
Hoeveel ‘vulsel’ heb jij eigenlijk in je koelkast?
Lees hier het vorige artikel in deze reeks: Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 2)
Lees hier het volgende artikel in deze reeks: Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 4)