Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 8)
Inmiddels weten jullie dat je uit ‘gewone’ gevarieerde voeding onvoldoende voedingsstoffen haalt om je lichaam ‘normaal’ te laten functioneren en geen tekorten te krijgen op de langere termijn. Dit betekent dus dat basisondersteuning met een natuurlijk supplement altijd nodig is. Echter zie je veel artikelen verschijnen over de hoogte van de hoeveelheid van bepaalde vitamines en of je deze nu wel of niet in combinatie met elkaar kunt gebruiken.
Optimale dosis
Vitamines en mineralen werken nooit individueel maar hebben altijd andere stoffen nodig om opneembaar te zijn voor je lichaam. Heb je bijvoorbeeld onvoldoende mineralen in je lichaam, dan kun je geen eiwitten vervoeren naar je spieren, oeps! Daarnaast is de hoeveelheid (eenheden of milligram) die je neemt afhankelijk van welke klacht je hebt of welk effect je wilt bereiken. Er is een basis dosis, een optimale dosis èn een maximale dosis bekend van alle vitamines en mineralen.
Wist je dat je dus ook teveel van een vitamine kunt nemen en dat dit gevaarlijk kan zijn op de langere termijn? Dit heet de tolerantiefactor. Vitamines en mineralen kunnen dan stapelen in organen zoals de nieren, wat op de lange termijn (tientallen jaren) kan leiden tot allerlei klachten. Dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine B12. Echter, gaan er jaarlijks 200.000 mensen dood aan verkeerde dosis medicijnen, en is er nog nooit iemand overleden aan een overdosis vitamines of mineralen.
Verdeeld over de dag
Om je lichaam goed te ondersteunen wil je graag optimaal voldoen aan de behoefte, maar lukt het vaak niet om écht voldoende van een stof binnen te krijgen. Eén van de redenen hiervoor is dat vitaminepillen een maximaal volume hebben omdat je het anders gewoon niet weg krijgt. Magnesium is hier een mooi voorbeeld van, naast dat je eigenlijk 2 pillen in moet nemen voor de optimale hoeveelheid, neemt je lichaam het ook nog eens niet allemaal in één keer op.
Dit laatste geldt ook voor vitamine C, je kunt een hele berg tegelijk innemen maar je lichaam neemt er maar een bepaalde hoeveelheid in één keer van op. Dit betekent dus dat je zowel magnesium als vitamine C het beste verdeeld over de dag kunt innemen. Best ingewikkeld allemaal hè!
Eiwitten competitie
Daarnaast hebt je binnen de eiwitten nog het fenomeen dat deze aminozuren de competitie met elkaar aangaan. Wist je dat alles in je lichaam wordt gestuurd door eiwitten en dat er wel 20.000 verschillende eiwitten in ons lichaam zitten? Wist je dat als je een aminozuur (eiwit) inneemt met een glas melk het geen effect heeft omdat het de competitie aangaat met andere eiwitten van de melk? Neem dus aminozuren altijd in met een glas water, bij voorkeur 30 minuten voor je maaltijd. Dan heb je er in elk geval een mooi resultaat van!
Heb je medische klachten en slik je medicijnen? Zorg dan voor een professioneel advies van een orthomoleculair specialist voordat je start met suppletie. Veel mensen denken dat het geen kwaad kan maar bij sommige klachten hebben bepaalde stoffen geen goede werking met de medicijnen die ingenomen worden. Wist je bijvoorbeeld dat als je bloedverdunners gebruikt je op moet passen met visolie supplementen?
Lees hier het vorige artikel in deze reeks: Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 7)