Mondhygiëne: hoe schoon is jouw mond?
We willen allemaal een gezonde leefstijl, gaan sporten, eten gezond, maar we weten vaak niet wat voor grote invloed mondhygiëne op onze gezondheid heeft. Hoe vaak per jaar ga jij naar de mondhygiëniste? Ik ga twee keer per jaar.
Afgelopen week ben ik weer geweest en mijn mondhygiëniste was heel erg tevreden over mijn tanden en kiezen. Lekker schoon! Dat is ook niet zo raar, want altijd als ik iets heb gegeten komt gelijk mijn raggertje uit mijn tas en loop ik al mijn tanden en kiezen na. Ik vind het geen fijn gevoel als er eten tussen zit.
Voorkomen is beter dan genezen
Als je in je mond nog geen problemen hebt en je gaat twee keer per jaar naar de mondhygiënist dan voorkom je de problemen. De mondhygiënist is puur voor de preventie. Als je wel problemen hebt ga je naar een tandarts of kaakchirurg. Deze vullen de gaatjes, doet een zenuwbehandeling of trekt een kies eruit, maar het is natuurlijk veel fijner om dit te voorkomen, daarom ga je naar de mondhygiënist.
Het doel van de mondhygiënist is een gezonde mond zonder bloedend tandvlees creëren. Als dat zo is gaan ze ook nog kijken of ze het mooi kunnen maken. Dus eerst een gezonde mond met een frisse adem en dan mooi.
Het belang van mondhygiëne
Waarom moet je naar een mondhygiënist gaan en wat maakt mondhygiëne zo belangrijk?
- Je mond is de deurmat van je lichaam. Als een deurmat niet schoon is, loop je al het vuil naar binnen. Dit heb je ook met je mond. Als je een ontstoken mond hebt en je laat er een hoop vuil zitten dan gaat het ook je lichaam in. Je slikt ze niet alleen door, maar ze komen ook door je tandvlees heen in je bloedbaan en kunnen heel veel ellende veroorzaken in je lijf. Het grootste risico dat je hiermee loopt is de kans op vernauwing van je bloedvaten.
- De bacteriën die in je mond zitten veroorzaken tandplak, die plaklaag komt ook aan de binnenkant van je vatenstelsel. Je krijgt dus vernauwde vaten en hierdoor een verminderde doorbloeding.
- Een ontstoken mond heeft heel veel invloed op de gezondheid van diabetes patiënten. Diabetes patiënten met een ontstoken mond zijn moeilijk in te stellen en stabiel te krijgen. Diabetes kan weer de oorzaak zijn van ontstekingen in het lichaam, dus voor deze groep mensen is het extra belangrijk om een gezonde mond te hebben. Een ongezonde mond heeft ook extra veel invloed op mensen met reuma, hart en vaatziekten, vrouwen die zwanger zijn.
- Tijdens de behandeling komt de mondhygiënist tandsteen tegen. Er zijn twee verschillende soorten tandsteen. Boven het tandvlees en onder het tandvlees. De eerste richt op de korte termijn niet heel veel schade aan. Als je de tandsteen maar lang genoeg laat zitten gaan de bacteriën ook onder je tandvlees kruipen en daar ook tandsteen veroorzaken. Dit tandsteen is heel belangrijk om te laten behandelen. Omdat dit tandsteen en bacteriën je kaakbot afbreekt. Als je kaakbot zover is afgebroken dat je tand of kies los gaat staan omdat die geen houvast meer heeft in je kaak, kan die er gewoon uitvallen. Dit wil je natuurlijk niet. Om dit te voorkomen is het goed om je twee keer per jaar te laten behandelen bij de mondhygiënist.
- Er zijn altijd wel een paar plekjes in de mond waar je zelf niet goed bij kunt en waar dus tandsteen ontstaat. Denk aan je achterste kiezen of als je een beugel hebt gehad en er zit nu een draadje achter je tanden. Dit is tandsteen dat boven je tandvlees zit en goed en makkelijk weg te halen is. Als je hier niks aan laat doen kruipt het onder je tandvlees met alle mogelijke ontstekingen van dien. Een behandeling kan heel verschillend zijn. Dit is afhankelijk waar het tandsteen zit. Als het al onder je tandvlees zit dan is de behandeling minder prettig. Zit het boven je tandvlees dan is het een onderhoudsbeurt en voelt het fijn aan.
- Een frisse adem hebben is heel fijn. Ontstoken tandvlees geeft een hele slechte mondlucht. Vaak heb je niet door dat je een slechte adem hebt, omdat je het zelf de hele dag ruikt en je er aan went. Een frisse adem heeft niks te maken met de knoflook die je gegeten hebt, maar met ontstoken tandvlees. Na een behandeling wordt je weer aan een gezonde en frisse adem geholpen. Als je een gezonde mond hebt en een goede mondhygiëne, dan heb je geen slechte adem. Je kan testen hoe fris je adem is door met je tong over je handrug te likken en er aan te ruiken.
- Je krijgt tips om je mond beter schoon te houden. Naast twee keer per dag poetsen is het ook belangrijk dat je één keer per dag de reiniging tussen de tanden doet. Er zitten veel meer voedselresten tússen je tanden en kiezen dan er óp. Als je alleen je tanden poetst dan ben je er nog niet. Dan heb je de helft van je gebit schoon namelijk de buiten- en de binnenkant. De zijkanten moet je ook doen.
- Roken is ongelooflijk slecht voor je gebit. Je krijgt er aanslag van, maar de vaatvernauwing die er door ontstaat is nog veel erger. Hierdoor wordt ook de doorbloeding in je tandvlees minder goed en kunnen afvalstoffen minder goed afgevoerd worden door je bloedbaan en heb je grotere kans op ontstekingen.
Test het zelf!
Om te kijken wat de staat van jouw gebit is kun je een klein testje doen. Bijt in een appel, gaat je tandvlees bloeden dan is het de hoogste tijd om naar de mondhygiënist te gaan. Dit is hetzelfde met tandenpoetsen en tandenstoken, ook hierbij mag je tandvlees niet gaan bloeden. Alle bloedingen die je krijgt is een teken van ontstekingen.
Tegenwoordig willen we allemaal 90 worden met onze eigen tanden en kiezen, maar dan moeten we ze goed schoonhouden en onderhouden. Als je niks aan jouw monhygiëne doet, dan ben je naar een kunstgebit aan het toewerken. En dat willen we natuurlijk niet!