5 tips voor gezond eten
Lifestyle

5 tips voor gezond eten in drukke tijden

We kennen het allemaal. Van die weken dat je het zo druk hebt dat het gezonde eten er een beetje bij inschiet. Met deze 5 tips houd je je eetschema onder controle en tover je zelfs op de meest drukke dagen nog een lekkere en gezonde maaltijd op tafel.

  1. Maak een eetschema. Het is wellicht een open deur, maar het werkt echt. Maak een eetschema voor de hele week. Vooral voor het avondeten, omdat je ’s avonds vaak moe bent en dan eerder naar iets makkelijks grijpt. Maak daarin een goede balans tussen vis, vegetarisch en vlees en houd rekening met je tijdsschema. Geen ingewikkelde gerechten op dagen dat je weinig tijd hebt en kook voor meerdere dagen tegelijk. Haal zoveel mogelijk boodschappen aan het begin van de week en schiet alleen halverwege de week nog even bij de winkel naar binnen voor verse vis, vlees en groenten.
  2. Koken hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Je hoeft echt niet lang in de keuken te staan voor een lekkere maaltijd. Een pan soep is zo gemaakt en met de toevoeging van bijvoorbeeld bonen, gehaktballetjes of wat pasta heb je een voedzame maaltijd. In de lente en zomer zijn salades een uitkomst. Gooi wat lekkere dingen bij elkaar in een schaal met goede olijfolie en azijn en je bent al klaar. Roerbakken, ook zo’n fijne uitvinding. Hak wat groenten grof, bak ze in een wok met kip of garnalen, scheutje oestersaus erbij en klaar ben je.
  3. Maak optimaal gebruik van je voorraadkast en vriezer. Met een goedgevulde voorraadkast en vriezer heb je altijd iets in huis. Vries bijvoorbeeld restjes soep, pastasaus en stoofschotels in. Haal in de ochtend een bakje uit de vriezer en dan hoef je het ’s avonds alleen nog op te warmen. Vlees, vis, kip, groenten, kruiden en geraspte kaas kunnen ook heel goed ingevroren worden.Vul je voorraadkast met handige producten zoals blikken gepelde tomaat, pasta’s, graansoorten en bonen die lang houdbaar zijn. Gecombineerd met wat er in de vriezer ligt heb je altijd een handig voorraadje in huis.
  4. Hou van je oven. Ik ben dol op mijn oven en die staat bijna iedere dag wel aan. Een ovenschotel is makkelijk om te maken en als de oven het werk doet, heb jij je handen vrij voor andere dingen. Zoals een wasje in de machine doen, nog snel wat mailtjes beantwoorden of even spelen met je kind. Ook handig: bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier plakjes (zoete) aardappel, groente en kip op. Besprenkel met olijfolie, specerijen en zout en zet zo’n 30 minuten in de oven. Klaar is je heerlijke maaltijd.
  5. Restjes van het avondeten zijn de volgende dag een heerlijke lunch. Ik maak geregeld een lunch met de restjes van de avond ervoor. Een roerbakschotel combineer ik met sla, soep of pasta gaat weer even in de magnetron en gehaktballen zijn heerlijk op brood. Wees creatief met je restjes, zo gooien we ook minder weg.

Blog-Francesca

Heb jij nog leuke tips voor drukke dagen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Liefs, Francesca

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner