IJskoud
Aankomende vrijdag is het zover: dan vertrek ik naar Polen, voor een week lang koude training onder leiding van Wim Hof, beter bekend als de ‘Iceman‘. Deze week is de afronding van een bijzondere training, ervaring en letterlijk coole uitdaging.
>>Heb je weinig tijd of geen zin om te lezen? Helemaal onderaan mijn blog vind je een handige tip…
Alleen als het ijs- en ijskoud is. (Deel 1)
Inderdaad: Polen! Waar het zomaar -21 graden kan zijn! De opmerking: “Ben je gèk ofzo?!” hoor ik met enige regelmaat als ik mensen hierover vertel. Naast het feit dat ik inderdaad G.E.K ben, lees: Gezond, Eerlijk en Knap 😉 kan ik me die reacties goed voorstellen. Zeker wanneer ik naar buiten kijk en zie dat de sloot bevroren is en het langzaam begint te sneeuwen. Er loopt een rilling over mijn rug en ik voel de kou. Deze voel ik de laatste tijd meer dan anders en ik wéét dat dit komt door de spanning die de aankomende reis naar Polen met zich meebrengt. Ik ga daar mijn grenzen opzoeken, verkennen. Ik zal tot het uiterste van mijn kunnen gaan. Voelen is ervaren.
En dus is mij al meer dan eens gevraagd: “Ben je gèk ofzo?!” vaak kort daarna gevolgd door: “Maar.. waaróm in godsnaam?!”
Om het uit te leggen ga ik een klein stukje terug in de tijd. Iemand vertelde mij eens dat het goed is om koud af te douchen. Dat dit goed is voor het immuunsysteem en het in mijn geval veel goeds zou kunnen brengen. Dit was voor mij natuurlijk het proberen waard. Baat het niet dan schaadt het niet. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de koude ‘opzoeken’. Echter, het punt waarop ik besloot om het fenomeen koude ècht nader te gaan onderzoeken, is nu precies een jaar geleden. Vorig jaar, in januari 2015, toen ik naar de top van de Kilimanjaro aan het klimmen was, heb ik het een nacht zò verschrikkelijk koud gehad dat ik werkelijk dacht ik het niet zou overleven. Het was een hele angstige nacht van ijlen, ongecontroleerd rillen en waanbeelden. Ik wist bijna zeker dat ik zou worden meegenomen voor eenmalig reisje naar het hiernamaals.
Guess what……?
Ik heb die intens koude nacht overleefd! Geïntrigeerd en geïntimideerd als ik was door die ervaring op de Kilimanjaro werd ik bij thuiskomst toch steeds nieuwsgieriger. Ik wilde meer over kou weten. Ook wilde ik het nooit meer zó koud hebben. Ik wilde nooit meer die angst en dat gevoel ervaren. Sommigen van jullie weten het al: soms zijn (of worden) angsten voor mij een soort uitdaging om te overwinnen en aan te gaan. Zo ook dit keer!
Mijn nieuwsgierigheid over koude ontwikkelde zich verder. Hoe zit dit nou met die kou? Kun je koude beheersen? En hoe doen mensen dat? IJsbaden in sauna’s nemen of sterker nog: buiten in koude omstandigheden? Ik vond het al een overwinning als ik het een minuut onder die koude douche uithield. Is dit nou echt zo gezond? Ik wilde antwoord op deze vragen.
Vorig jaar in april had ik het genoegen Wim Hof te ontmoeten.. Wim zelf en de eenvoud van zijn methode verrasten mij. Ik overwon mijn angst voor de kou die middag, door het nemen van het inmiddels welbekende ijsbad. Voor het eerst maakte ik kennis met de Wim Hof Methode (WHM). Geniaal door eenvoud, want het is werkelijk door bijna iedereen uit te voeren- weliswaar onder goede begeleiding en in een veilige omgeving.
Wim Hof heeft drie elementen met elkaar gecombineerd: ademhaling, focus en koude. Deze drie elementen blijken samen veelbelovende effecten te hebben op de gezondheid. Ook op die van mij! Ik heb sinds die nacht op de Kilimanjaro nooit meer iets aan medicatie gebruikt. Sterker nog, zelfs de pijnstillers die ik altijd bij me heb, blijven in mijn tas. Mijn gezondheid is de afgelopen periode super stabiel geweest en ik voel me hartstikke fit. Wetenschappelijk onderzoek met zowel Wim Hof als andere proefpersonen laat verbazingwekkende resultaten zien.
De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met het bestuderen, ervaren en onder de knie krijgen van de Wim Hof Methode en Polen is het laatste onderdeel van de WHM Instructors opleiding. Ik ben vastberaden dit met een positief resultaat af te ronden!
Dus: dat is mijn ‘waarom’!
Zeg nu zelf: hoe gaaf is het om anderen te kunnen inspireren, ze te laten zien wat voor fijne en positieve effecten de Wim Hof Methode kan hebben op je algehele welzijn? Dat je je sowieso veel fitter zult voelen, dat je huid strakker wordt èn dat je meer vet verbrand! Wie wil dat nou niet?!
Als je het cool vindt om te lezen hoe de training verloopt in Polen of als je nieuwsgierig bent naar de Wim Hof Methode, naar tips en tricks, check dan af en toe mijn persoonlijke blog: Faabulous Me of mijn Facebookpagina.
Liefs Faab…
Tip!
Heb je vaak last van koude handen of tenen? Dit is meestal een teken van slechte doorbloeding of te lang stil zitten. Door hier gericht op te oefenen heb ik hier zelf geen last meer van. Wil jij dit ook? Dan is dit wat je moet doen:
Zet drie emmers of bakjes waar voeten/handen in passen en vul deze als volgt:
- met ijsklontjes,
- met kraanwater,
- met lauw water/ water op lichaamstemperatuur.
Doe je handen of voeten, gedurende bijv. tien tellen in bakje één, daarna 10 tellen bakje twee en vervolgens tien tellen bakje drie. Tussendoor paar tellen kleine pauze. Herhaal dit een aantal keer, volg je gevoel. Belangrijk: probeer je aandacht er bij te houden en te focussen op je ademhaling, rustig ademen.
Herhaal dit aantal dagen achter elkaar en als het makkelijker gaat voer dan het aantal tellen dan op per bakje. Tot bijv. 30 a 60 tellen.. Met deze oefening train je doelgericht de vaten in je probleemgebied (handen en voeten) om flexibeler en daarmee dus beter te worden. Hierdoor verbetert je doorbloeding.
Heel veel succes! En mocht je vragen hebben, mail me gerust!