Gek op tomaten!
Ik ben gek op tomaten, ze zijn er in allerlei maten en je kunt er ook zo fijn mee variëren. De een noemt het een vrucht en de ander een groente. Mij maakt het niet uit, ik geniet er gewoon lekker van!
Tomaten zijn gezond
Tomaten zijn een bron van vitamines en antioxidanten. Ze bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, B2 en B6. Ook bevatten ze de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De kleurstof lycopeen is misschien nog wel de grootste reden om lekker veel en vaak tomaten te eten. Lycopeen beschermt de mens namelijk tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxide. En het speelt mogelijk een rol bij bescherming tegen kanker.
Tomaten zijn lekker
Als ontbijtje: snijd een tomaat doormidden en haal hem leeg, klop een eitje en giet het in de tomaat. Doe er wat geraspte kaas of hüttenkäse overheen en zet in de oven voor 20 min op 180 graden.
Als lunch: een handvol trostomaatjes doormidden snijden, wat rucola sla, rode ui, een halve avocado in blokjes en wat fetablokjes in een schaal husselen. Besprenkel de salade met wat grof zeezout, olijfolie en balsamicoazijn.
Als side dish bij je avondmaal: een bakje doormidden gesneden cherrytomaatjes in een ovenschaal mixen met een rode paprika in stukjes gesneden, besprenkel met olijfolie, balsamico azijn, zeezout en wat peper. 20 min op 180 graden in de oven.
Geniet ervan!