HoofdgerechtRecepten

Paddenstoelenrisotto met truffel en kip

Een goede risotto is zo ontzettend lekker, voor mij is het een heerlijk bordje comfort-food. Vaak wordt gedacht dat zelf risotto maken niet zo makkelijk is. Dat klopt ook wel, maar oefening baart kunst! Het is het echt meer dan het proberen waard en de combinatie van risotto, paddenstoelen en truffel is ècht een feestje. 

Bereidingstijd: +/- 40 minuten

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 200 gram risottorijst
  • 2 sjalotjes
  • 200 gram kipfilet
  • 1 teen knoflook
  • Een mix van kastanje champignons/oesterzwammen/paddenstoelen (250 à 300 gram)
  • 1 liter bouillon (ik koos voor kippenbouillon)
  • 50 ml droge witte wijn
  • Parmezaanse kaas
  • 2 klontjes roomboter
  • Scheutje (goede) olijfolie of truffelolie
  • Scheutje truffelolie
  • peper/zout
  • Eventueel nog wat rucola voor er bovenop!

Bereiding: 

  1. Snipper de sjalotjes fijn, hak de knoflook fijn, snij de champignons/oesterzwammen/paddenstoelen en de kipfilet.
  2. Verhit 1 klontje roomboter en een scheutje olijfolie in een wok.. (laat de boter/olie niet te heet worden/verkleuren).
  3. Bak de sjalotjes, knoflook en de champignons/paddenstoelen/oesterzwammen en de kip op middel hoog vuur.
  4. Voeg de wijn toe (middelhoog vuur) kook dit even een paar minuten mee totdat het meeste vocht weer is verdwenen.
  5. Voeg nu ook de rijst toe en roer dit goed door. De korrel moet een beetje doorzichtig worden voordat je weer verder gaat.
  6. Voeg nu een soeplepel bouillon toe, de rijst moet de bouillon hebben opgenomen voordat je weer een volgende lepel toevoegt.
  7. Herhaal het toevoegen van de bouillon gedurende ongeveer 25 minuten (laat de rijst wel elke keer eerst de bouillon opnemen en blijf roeren!)  
  8. Proef tussendoor of de risotto al goed is, de rijstkorrel moet aan de buitenkant zacht zijn maar aan de binnenkant nog wel iets van bite hebben (anders wordt het pap) Het moet een smeuïge risotto worden die nog iets uitloopt op het bord.

Wanneer de risotto naar wens is draai je het vuur uit en roer je er nog een klontje boter doorheen, en wat geraspte Parmezaanse kaas. Als je dit wilt je ook nog een scheutje truffelolie toevoegen (hoeft niet). Proef even en breng de risotto nog wat op smaak met wat peper/zout.

Risotto

Mijn tips voor de perfecte risotto:

  • Blijf roeren en blijf erbij.
  • Laat de risotto rijst elke keer weer eerst de bouillon opnemen voordat je weer een lepel bouillon toevoegt.
  • Zorg dat de bouillon heet is wanneer je die toevoegt.
  • Proef je dat je risotto goed is, maar je bouillon is nog niet helemaal op? Geeft niets!
  • Gebruik roomboter. Géén margarine!!

Ashley Willems

Ik ben Ashley en ik woon samen met mijn partner in Zoetermeer. Ik werk als locatiemanager in de kinderopvang. Daarnaast ben ik gek op koken èn lekker eten, het liefst de hele dag. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed! Ik geniet het meest van gezellig samen eten, koken voor vrienden en familie en lekker lang tafelen. Ook uit eten, het bezoeken van food festivals en marktjes vind ik altijd een feestje. Ik houd van smoothies en salades maar ik hou ook van wijn, sushi en taart.. Ik vind een goede balans hierin belangrijk!

Banner