Panzanella met avocado
Italianen gooien niets weg in de keuken, dat geldt ook voor oud brood. Ze maken daarmee heerlijke gerechten zoals pappa al pomodoro of panzanella. Dit is een broodsalade waarvoor je het oude brood laat weken in een marinade zodat het een tikkeltje zompig wordt. Traditioneel wordt het brood vaak geweekt in water, maar deze keer heb ik het vocht van tomaten, olijfolie en azijn gebruikt.
Wat je nodig hebt als salade voor 2 personen
- 400gr smakelijke rijpe tomaten (Ik had zelf cherry tomaten gebruikt, omdat ik die nog in huis had. Je hebt dan alleen minder vocht dus voorkeur voor gewone tomaten.)
- 1 teentje knoflook
- 1/2 rode ui
- 1 avocado
- 1el kappertjes
- snufje grof zeezout
- 100-150gr oud brood (het liefst een beetje rustiek brood, of ciabatta)
- 4el extra vergine olijfolie
- 2el rode wijnazijn (ik gebruikte deze Sangiovese druivenazijn)
- gemalen zwarte peper
- handvol blaadjes basilicum
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 20 minuten
- Hak de tomaten grof en doe deze met vocht en al in een schaal. Hak de knoflook fijn, snijd de ui in dunne, halve ringetjes en de avocado in medium blokjes. Schep dit met de kappertjes en een snufje zeezout door de tomaten. Laat dit 10 minuten staan.
- In de tussentijd scheur je het brood in stukjes met je handen. Doe deze in een platte schaal en sprenkel hier de olijfolie en rode wijnazijn over. Laat dit staan totdat de tomaten klaar zijn. Schep daarna het brood door het tomatenmengsel heen. Goed mengen en laat vervolgens een kwartier intrekken in de koelkast.
- Schep over op een grote platte schaal, sprenkel nog royaal wat olijfolie en een snufje peper erover en strooi de blaadjes basilicum op de panzanella. Serveer als lunch of als lichte avondmaaltijd.