Inspiratie uit Rome: Parmigiana di Melanzane
Zoals ik jullie deze week al vertelde was ik onlangs een weekendje in Rome met vriendinnen. We hebben ervan genoten en oh, wat hebben we heerlijk gegeten. Deze Parmigiana di Melanzane (aubergine met Parmezaanse kaas) vond ik zo lekker dat ik besloot om het zelf thuis ook te maken, alleen dan iets magerder dan het origineel. 😉
Ingrediënten:
- 2 aubergines
- 5 mooie tomaten
- 1 blikje tomatenpuree van 140 gram
- 2 tl gedroogde tijm
- 1 ui
- 2 tl gedroogde oregano
- handje gescheurde verse basilicumblaadjes
- 2 tl gemalen zwarte peper (of als je het minder scherp wil 1 tl)
- 1 ei
- 200 gram hüttenkäse
- 1 tl xanthaangom
- 150 gram mozzarella
- geraspte parmezaanse kaas
Bereiding:
- Snijd de tomaten aan de bovenkant in en leg ze 5 min in heet water.
- Was de aubergines en snij ze in dunnen plakken. Kook de plakken in water totdat ze zacht zijn. Giet af en zet weg.
- Pel de tomaten, snij het kroontje eruit en snij de tomaten in blokjes.
- Snipper de ui en knoflook, doe een klein beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de knoflook en ui glazig. Doe de tomaten, de kruiden en tomatenpuree erbij. Laat lekker pruttelen op zacht vuur.
- Verwarm de oven op 180 graden
- Klop in een schaal het ei los en voeg er de hüttenkäse en klein gesneden mozzarella bij. Roer goed door en doe er de xanthaangom bij. Roer nogmaals goed door.
- Pak een ovenschaal en bedek de bodem eerst met de tomatensaus, daarop leg je plakken aubergine en daarop het kaasmengsel. Herhaal dit totdat alles op is maar eindig met het kaasmengsel.
- Strooi er nog parmezaanse kaas over (hoe meer kaas hoe minder mager)
- Zet in de oven voor 30 min.
Buon appetito!