Speculaas boterkoek met citroen
Ik wilde even snel een boterkoek bakken voor de visite die we zouden krijgen. Terwijl ik dat aan het doen was kreeg ik het idee om er speculaas en citroen aan toe te voegen. Wat een succes! De speculaas boterkoek met citroen was een feit.
Behalve dat ik er speculaas en citroen aan toevoegde, besloot ik tevens om dit keer minder suiker te gebruiken. Het is dus een speculaas boterkoek met citroen en minder suiker geworden! Ik vond hem heerlijk en lekker fris.
Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten in de oven
Wat heb je nodig?
- 325 gram Zeeuws bloem (patentbloem kan ook)
- 300 gram roomboter op kamertemperatuur
- 175 gram fijne kristalsuiker
- 3 eetlepels citroensap
- Snufje zout
- 3 theelepels speculaaskruiden
- 1 ei om af te strijken.
Overig: Een springvorm/bakvorm of boterkoekvorm.
Bereiding:
- Voeg alle ingrediënten (behalve het ei) samen en kneed hier een mooi deeg van. Het deeg blijft wat plakkerig, het is niet te vergelijken met appeltaart of koekjesdeeg.
- Het deeg kan vervolgens in de vorm, druk dit even goed aan met bijvoorbeeld de bolle kant van een (iets vochtige) lepel.
- Bestrijk de boterkoek met het ei en trek er met een vork nog een leuk motief in.
- Zet de boterkoek voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.
- Laat de boterkoek daarna eerst in de bakvorm afkoelen voor minimaal 2 uur. Na die tijd kun je de bakvorm verwijderen en de boterkoek nog verder laten afkoelen.
- Zet de boterkoek in de koelkast. Na een uurtje of 2 in de koelkast is de boterkoek echt perfect!