Volkoren Soepstengels
ReceptenTussendoor

Volkoren soepstengels

Zelf soepstengels maken is zo gedaan en als je ze van volkorenbloem maakt zijn ze ook nog verantwoord voor het hele gezin. Eigenlijk maak je een soort brooddeeg dat je daarna in repen snijd. Het enige wat echt even tijd kost is het rijzen, maar dan heb je ook wat. Qua toppings kun je ook weer alle kanten op, denk aan sesam- of maanzaad, specerijen en geraspte kaas. 

Wat je nodig hebt voor circa 16 soepstengels

  • 1tl gedroogde gist (poeder uit zo’n zakje)
  • 100ml lauwwarm water
  • 200gr volkoren bloem + extra voor uitrollen
  • 1/2tl zout
  • 20ml olijfolie
  • 1 ei

Volkoren Soepstengels

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten / Wachttijd: 60 minuten / Oventijd: 15 minuten

Roer de gedroogde gist door het water totdat het opgelost is. Meng de volkoren bloem en zout door elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk hier rustig het gistmengsel en de olijfolie in. Werk de bloem met je vingers door de vloeistof en kneed kort door elkaar totdat alles gemengd is. Stort het deeg daarna op je aanrecht en kneed 5 minuten tot een samenhangend deeg. Maak er een bol van en leg in de kom. Dek af en laat 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Bestuif je werkvlak met volkoren bloem en leg daar de bol op. Kneed nog een keer door en rol daarna met een deegroller uit tot een rechthoek (ongeveer, luistert niet zo nauw) van circa een halve cm dik . Snijd daar (ongeveer) 16 repen van. Rol van iedere reep een spiraal met je vingers en leg deze op het bakpapier.

Klop het ei los en bestrijk iedere soepstengel licht met een kwastje. Bestrooi een deel van de soepstengels met toppings naar keuze en laat er ook een aantal naturel. Bak ze 15 minuten af in de voorverwarmde oven en laat daarna afkoelen. Je kunt ze een paar dagen bewaren in een luchtdichte verpakking of in aluminiumfolie. Maar zo lang houden ze het hier thuis nooit vol.

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner